הערכת תהליכי ותוצרי הלמידה אינה יכולה להיעשות באמצעות סולם סטנדרטי והשוואה לתלמידים אחרים. ההערכה המקדמת ביותר – הערכה מעצבת – היא של התלמיד ביחס לעצמו: הסקרנות, ההנעה, הסיפוק, התובנות שהפיק מתהליך הלמידה.
גישה זו לחינוך, גישת המצוינות-מיצוי, אינה חדשה. אנשי החינוך הפרוגרסיבי הגו אותה עוד במאה ה-19 ויישמו אותה, אך בבתי ספר בודדים. החברה והכלכלה החרושתיות לא תמכו בחינוך "המתקדם". כיום המצב שונה. החברה והכלכלה של ימינו תומכים בו ואף דורשים אותו מהטעמים הבאים:
א. בעידן שבו כמויות עצומות של מידע מתרוצצות ברשת וכל אחד יכול להשיג בלחיצת מקשים כל פיסת מידע שהוא זקוק לה, אין צורך להעביר לתלמידים גופי מידע לצורך שינון; צריך להקנות להם ידע בסיסי שיאפשר להם להתמודד עם מידע חדש: לחפש, לעבד, לבחון, להציג וליישם אותו באופן מושכל, ביקורתי ויצירתי.
ב. בעידן שבו טכנולוגיות התקשוב והתקשורת מצויות בכל פינה ואצל כל אחד, אין הכרח להעסיק קבוצה של תלמידים באותו עניין, באותו זמן ובאותו מקום. בחלק מן הזמן צריך לעשות גם את זה, אבל אין כל קושי לאפשר לתלמידים לפעול לבדם או בקבוצות, כל אחד בנושא בו הוא עוסק ובזמן גמיש.
כאשר תהליך הלמידה יאפשר לכל תלמיד ללמוד מתוך עניין וסקרנות, כאשר יתאפשר לו להתפתח בהתאם לכישוריו ולא יימדד על פי קנה מידה אחיד, יצוצו אז מצטיינים רבים בתחומים שעד כה לא הופיעו כלל על סרגל המדידה הסטנדרטי. הלמידה תקבל איכות חדשה והפערים – בהיעדר סטנדרטים להשוואה – יקבלו משמעות חדשה ויהפכו לפערים אישיים, פערים שהתלמיד יכול ורוצה לסגור.
תגובות גולשים